sicus

Celler SICUS, terrers mediterranis

L’ànima de l’Edu Pié

logo sicusEren les 16.00 h de la tarda i el gruix dels Impitos ens trobàvem a la cruïlla on havíem quedat amb l’Edu Pié, ànima del celler.

El celler SICUS es troba al poble de Bonastre (Baix Penedès) i tot i que pertany a la província de Tarragona per Denominació d’Origen li correspondria DO Penedès. Però l’Edu, que en aquest cas també és un esperit lliure, no segueix ordres ni alça banderes, només camina cap allò que sap fer i domina: fer vi, però, això sí, un vi molt personal.

Agafem cotxes i tirem camí cimentat que ens portarà fins a les vinyes. Arribem i una pàtina de boira es posa sobre les vinyes. Una temperatura suau ens acompanyarà durant tot el recorregut.

Comencem el recorregut per la plana, l’hivern ja està instal·lat en el paisatge. Les vinyes de xarel·lo, arrenglerades estan sostingudes pels sarments secs. La poda encara no ha començat.

L’Edu aposta per la viticultura sostenible, que no natural. Aquella que respecta el medi ambient, que no utilitza productes químics que adulterin la composició del sòl: herbicides, pesticides… , aquella que respecta la biodiversitat d’animals, insectes i plantes i la convivència harmònica entre ells. La seva filosofia la vas notant a mesura que trepitges el terra, observes l’entorn, el mires a ell.

eduMentre travessem la Finca La Caseta, vinya on neix el Sicus Xarel·lo, en una de les seves fileres fem una descoberta: les tres àmfores d’argila on hi reposa Sicus Sons Xarel·lo, el vi ja fermentat que espera el seu moment d’embotellatge.

forat tapat

L’àmfora, sgellada amb cera d’abella i rematada amb un tap de silicona, resta enterrada dins la natura de la vinya a la recerca de la màxima expressió del territori. Falta poc temps per embotellar-lo i haver-lo tastat, directament de l’argila, ens trasllada realment a la terra on descansa el vi, a les notes salines que ens diu que el mar es troba molt a prop, a les herbes aromàtiques típiques de la mediterrània i a la frescor de la mateixa terra que el protegeix de les inclemències meteoròlogiques.

Seguim caminant mentre el sol s’amaga. Ens endinsem cap a la finca Obaga del Gojo, on ens espera la vinya de Monestrell també en estat de repòs, d’on surt el Sicus Monestrell un vi macerat, fermentat i amb criança en àmfora dins el celler amb notes minerals, suaus, fruitoses, amb certa astringència donada per la mateixa varietat.

amfora soterradaEn una de les fileres de la mateixa vinya, l’Edu ens mostra l’elaboració del Sicus Sons Monestrell. Novament dues àmfores enterrades i segellades amb cera d’abella i tap de silicona apareixen davant nostra. Ja fermentades i a l’espera de l’ampolla tastem el seu interior. Una Monestrell fresca, fruitosa, mineral, terrosa, aromàtica i gens rugosa ens omple la boca i ens deixa aclaparats.

Abans d’arribar a la darrera descoberta, l’Edu ens explica la seva filosofia i com la mostra a través dels seus vins, el lloc on ens trobem, la bonança del clima, les varietats amb les que treballa… Una darrera àmfora ens mostra com es desenvolupa la Xarel·lo vermell, com el seu període de soterrament li ha conferit un punt més mineral, potent, refrescant, aromàtic i balsàmic.

vinsLa foscor ens envaeix i ens porta directament a la sala de tast a la intempèrie que ha creat l’Edu. La recompensa a la visita és el tast de tots els seus vins que parlen del territori on neixen i creixen.

 

Aamforescabem la visita dins el celler a Bonastre, on hi fermenten i envelleixen tots els vins i caves que elabora, excepte els de les àmfores enterrades. Una fila d’àmfores ens espera a l’entrada del celler, algunes ja usades i d’altres no. Baixem als antics cubs on ens espera la criança del Sicus Cru Marí, un cava de llarg envelliment, monovarietal de xarel·lo, salí, notes de mantega, llarg i refrescant.

 

La visita ens ha mostrat la vertadera essència del seu viticultor i enòleg i com la transmet cap als seus vins. Uns vins personals, seriosos i humils, amb clara sintonia i harmonia amb l’entorn que l’envolta, silenciosos com el mussol que l’observa des d’alguna branca i que és el protagonista indiscutible de la seva obra.

(visita realitzada 31/1/2017)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *