Itàlia en la copa (2) – 8 de gener

Segona aproximació als vins d’Itàlia que, de nou, va tornar a aplegar als Impitoyables a l’Amaya. Novament no va decebre i estem a l’espera que realitzem algun tast més al voltant del nostre país veí.

Per poder entendre la diversitat de les seves varietats plantades i dels seus vins cal fer una ullada a la seva geografia, concretament al seu relleu i al seu clima, que són del tot determinants en els resultats que s’obtenen i que, sobretot, donaran vins de perfils molt diferents.

Situada entre els paral·lels 48º N i 35ºS i amb una dimensió de 1.330 km de nord a sud, Itàlia queda limitada per una sèrie d’elements físics (masses d’aigua) i pels Alps al nord. Dins, el territori italià és molt accidentat, on només el 23% és pla, les muntanyes conformen el 35% i les serralades el 42% restant.

El relleu presenta 4 grans unitats regionals: sistema alpí (d’uns 1.200 km d’E a W i 360 km d’amplada), els Apenins (espina dorsal de 1.500 km de N a S), l’extensa plana al·luvial del riu Po (46.000 km2) i les terres insulars (Sicília i Sardenya com les illes més grans).

Degut a la seva situació geogràfica, Itàlia té un clima mediterrani-continental, amb fortes variacions regionals ateses les diferències latitudinals, topogràfiques i per la influència del mar. Al nord es caracteritza la continentalitat, amb estius càlids i hiverns freds i amb presència de neu. Al centre, atenent la distància al mar, es presenta el clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i humits. I al sud, degut a la seva latitud, presenta un clima mediterrani càlid i sec, amb estius llargs i sufocants i hiverns suaus amb precipitació esporàdica i torrencial.

En definitiva, el clima d’Itàlia varia de nord a sud i de les planes a les muntanyes, però, tot i amb això, gaudeix d’una temperatura agradable gràcies a la influència del mediterrani i a la protecció que dóna els Alps al país.

MOSCATO D’ASTI, 2016
Tenimenti Ca’Bianca

Moscato d’Asti DOCG
Varietat: Moscatell blanc
Regió: Piamonte
Graduació: 5º

“la regió del Piamonte presenta vins únics elaborats amb varietats autòctones. Al sudest d’aquesta regió es concreten les varietats negres, com la nebbiolo, la barbera i la dolcetto i la principal varietat blanca plantada és la moscatell de gra petit o blanca, amb la que es fa un dels escumosos més famosos del món, l’Asti espumante DOCG.”

Color: groc palla amb ribets verd-grisosos

Nas: Terpènic, a roses i gessamí, intens. Aromes a fruita blanca d’òs madura (préssec de vinya), amb notes d’herba recent tallada. Fresc, dolcenc, destil·la joventut.

Boca: Equilibri entre acidesa i dolçor. Es nota l’aroma floral en boca, delicat, amable, fi. Frescor en el pal·ladar. Carbònic compensat. Armònic i estructurat, amb cos.

VITESSE, 2016
Colomba Bianca

Sicilia IGT
Varietat: Grillo
Regió: Sicilia
Graduació: 13º

“regió amb una gran diversitat de microclimes que produeix una quantitat de diferents vins per al mercat mundial des dels joves i afruitats de consum ràpid fins a vins potents, tànics i complexos, amb caràcter, de terroir, singulars i únics. Dues varietats dominen el territori de vinya: el Catarratto bianco i el Nero d’Avola. Però altres com la Grecanico i el Grillo, com a varietats blanques, i el Nerello Mascalese com a varietat negra comencen a despuntar i a oferir vins plens d’interès.”

Color: groc palla amb ribets verdosos

Nas: Intens. Aromes frutals a poma verda i pera fresques i a tocs lleugers florals a rosa i gerani. S’aprecien en nas notes balsàmiques i medicinals i també olors especiades dolcenques tals com el clau d’olor. Tipicitat i terroir.

Boca: Acidesa ben marcada que alleugereix el punt alcohòlic i que li aporta menys pes en boca. Sobresurten unes notes verdes que resten interès al conjunt. Especiat i mineral.

CURIOSO, 2016 Toscana Rosso
Ponte Lungo

Toscana IGT
Varietat: Sangiovese
Regió: Toscana

“regió de gran tradició vitícola que ha tingut major continuïtat en el temps. Ha servit d’inspiració a les altres denominacions atès el seu esperit impulsor i innovador. És famosa en tot el món pels vins de Chianti, majoritàriament elaborats amb la varietat Sangiovese i de vegades barrejada amb altres en menor proporció com la Cannaiolo i amb les blanques Malvasia del Chianti i Trebbiano”

Color: picota amb ribet violaci

Nas: intens amb aromes a fruites vermelles i negres madures, amb notes especiades dolces (canyella, nou moscada, clau d’olor…) i força balsàmic amb tocs mentolats. Es percep la nota làctica i el seu temps en criança en barrica. Vi amb molta frescor, fragant i amable.

Boca: Vi equilibrat entre la seva acidesa en la seva justa mesura i un taní polit i madur. És fresc en boca, fàcil de beure, fruitós i balsàmic. Es percep certa verdor al final de la boca però no li resta interès, més aviat alleugereix el seu pas. Ajustat en tot el seu conjunt. Vi molt interessant.

CASTELFIORE, 2015
Collis Riondo

Valpolicella Ripasso DOC
Varietats: Corvina, Corvinone, Rondanella
Regió: Vèneto

“regió vitícola més variada on s’elaboren nombrosos estils de vi. Les tres DOC més conegudes en el món són: Soave, Bardolino i Valpolicella, aquesta darrera aglutina diferents perfils de vi fets amb diferents varietats com: la Corvina, la Rondinella i la Molinara. El Valpolicella sol donar vins més lleugers, saborosos, de color robí, fruitosos per beure’ls joves. Altres elaboradors recorren al mètode del ripasso: trasbalsar el vi després de la fermentació per deixar-lo reposar sobre les lies del recioto de l’any anterior. El recioto és el raïm seleccionat que se seca a l’aire entre el període de verema i gener. Per tant, els vins de ripasso són carnosos i foscos, de color cirera profund, aromes intensos, gustos a guinda i amb potencial de guarda.”

Color: robí amb ribet granatós

Nas: Intens. Aromes a fruita negra molt madura i notes especiades dolces (regalèssia, nou moscada, regalèssia). Pel seu tipus d’elaboració, el ripasso, aquests vins extreuen altres aromes de criança, secundaris i de bouquet, dotant-lo d’una complexitat sensorial. Els cacaus, les notes làctiques de la barrica, la sensació dolcenca… li confereixen al vi certa potència però alhora delicadesa i finura.

Boca: Vi estructurat i armònic. Acidesa en equilibri amb l’alcohol, vi amb cos. Té pes en boca, gustos a fruites compotades, licoroses, calidesa sense ser excessiva. Evolucionat, notes de vi ranci. Molt interessant.

ATTANASIO, 2013
Azienda Agrícola Attanasio

Primitivo di Manduria DOCG
Varietat: Primitivo
Regió: Puglia

” és una de les regions d’Itàlia que produeix més raïm i més vi, tot i no tenir la major superfície de vinya. Les DOC són tan nombroses com les de la Toscana. La DOC més coneguda és la de Castel del Monte DOC.  Locorotondo és la DOC que produeix els millors vins blancs i Salice Salentino DOC, on s’elaboren els millors negres.”

Color: robí amb ribet granatós

Nas: molt intens. A copa parada presència de volàtil que desapareix un cop el vi s’ha oxigenat al moure’l. Aromes a fruita negra molt madura (pruna negra, cirera, nabius…) i també pansificada. Notes balsàmiques i medicinals.

Boca: Acidesa i taní equilibrats. Vi madur i amb pes, presència de fruita pansificada en boca. Contundència i potència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *