Itàlia en la copa – 20 de novembre

 

Ai…la bella Itàlia!!!

Anomenada pels antics grecs com Enotria (terra del vi), a Itàlia encara es conreua vinya a banda i banda del seu territori, inclús en les seves illes. Sorprén la seva diversitat vinícola i conèixer-la és, alhora, un desafiament i un plaer per als tastadors i aficionats.  És el primer productor de vins del món que ofereix més classes i marques diferents.

Cada regió és fidel a les seves tradicions vitícoles. Aposten per recuperar, conservar i cultivar varietats autòctones i promouen les seves denominacions. Resultat d’això és l’existència de més de dues-centes zones vitícoles oficials i uns dos milions de productors.

Itàlia elabora vins de tots els estils: tranquils, dolços, escumosos, frizzantes, licorosos… i aprofita l’enorme diversitat de microclimes i emplaçaments aptes per al conreu de la vinya.

La nostra trobada del dilluns va ser la primera aproximació als vins del nostre país veí, que tot i que guarda moltes similituds amb nosaltres (paisatge, cultura, idioma) també té molts trets que mostren les seves diferències, sobretot en el món del vi. Tastar-los va ser un plaer per al sentits, un repàs a la seva geografia i a la seva diversitat climàtica i un gust de poder conèixer vins, molt singulars fets amb varietats minoritàries, elaborats de forma molt seriosa i amb un caràcter molt autèntic.

FARAONE, 2016
I Pastini

Martina Franca DOC
Varietat: Verdeca
Regió: Puglia

” és una de les regions d’Itàlia que produeix més raïm i més vi, tot i no tenir la major superfície de vinya. Les DOC són tan nombroses com les de la Toscana. La DOC més coneguda és la de Castel del Monte DOC.  Locorotondo és la DOC que produeix els millors vins blancs i Salice Salentino DOC, on s’elaboren els millors negres.”

Color: groc intens amb ribets daurats, glicèrid

Nas: Frescor, d’intensitat mitja la primera olor que t’arriba és la cítrica (aranja, mandarina…), seguidament les de fruites d’ós i tropicals, ja madures. Aromes a flors blanques (tarongina). Es perceben balsàmics.

Boca: Acidesa marcada i alta sapidesa.  Es percep certa mineralitat. Agradable en el seu pas per boca i amb un retrogust vegetal, d’herba aromàtica infusionada.

CHIMERA, 2015
Tenute Soletta

Vermentino di Sardegna DOC
Varietat: Vermentino
Regió: Illa de Sardenya

“regió que ha aconseguit preservar bona part de la seva herència en matèria de ceps i tipus de vi. Actualment, s’està decantant a produir més vins blancs secs i lleugers i menys vins elaborats  de manera més tradicional, ampulosos i excessivament tànics.”

Color: groc palla

Nas: Terpènic, flors blanques i tarongina. Aromes a fruita blanca d’òs (préssec de vinya, albercoc). Destil·la molta frescor, a herbes aromàtiques de marge (romaní, farigola), així com notes especiades dolces com la nou moscada, gingebre i cúrcuma.

Boca: Acidesa marcada, bastant cítric. Dolcenc en entrada en boca que li confereix una certa calidesa. Bastant glicèrid, untuós que tot fa pensar que al treball de les mares se li ha afegit una verema tardana, apostant per la sobremaduració. Agradable, Interessant.

ASSO, 2015
Molino di Sant’Antonio

Toscana IGT
Varietat: Sangiovese
Regió: Toscana

“regió de gran tradició vitícola que ha tingut major continuïtat en el temps. Ha servit d’inspiració a les altres denominacions atès el seu esperit impulsor i innovador. És famosa en tot el món pels vins de Chianti, majoritàriament elaborats amb la varietat Sangiovese i de vegades barrejada amb altres en menor proporció com la Cannaiolo i amb les blanques Malvasia del Chianti i Trebbiano”

Color: robí amb ribet violaci

Nas: Intens. Aromes a fruita vermella i negra fresca. Força mineral i especiat (pebre negre). Atès al seu pas per barrica es perceben torrats subtils. Molt agradable.

Boca: Bona acidesa. Es percep certa rusticitat de la mà d’un taní verdós i astringent. Fresc, mineral, fruitós amb notes especiades provinents de la criança en fudres. Torrats subtils, fulla de tabac. Vi molt jove, de curt recorregut però molt agradable.

VIBERTI, 2013
Azienda Agricola Giovanni Viberti

Barolo DOCG
Varietat: Nebbiolo
Regió: Piamonte

“regió que posseeix vins únics i apassionants, la majoria dels quals elaborats amb ceps autòctons. Al Sud del riu Po es troben les ciutats d’Alba i Barolo, i és en aquesta zona on es concentra el 90% de la producció de raïm de la regió així l’existència de nombroses DOC i DOCG. Les principals varietats negres són la nebbiolo, la barbera i la dolcetto, essent la barbera la varietat més plantada. Com a varietat blanca es troba la moscatell de gra petit, amb la que es fa un dels escumosos més famosos del món: l’Asti també DOCG.”

Color: Robí amb ribets granatosos

Nas: a copa parada es percep certa reducció, per tant, un temps d’oxigenació abans de prendre’l seria recomanable. Fruita vermella seca i també compotada i aromes de sotabosc i a fulles de coníferes (avets, pins). Notes làctiques, especiades (nou moscada, cardamom…) detecten una llarga criança en barriques de gran capacitat.

Boca: Frescor, bona acidesa. Es nota un taní astringent. Espècies dolces que també es detecten a la boca (nou moscada…). Certa vegetalitat que denota la tipicitat de la nebbiolo. Terròs. Agradable però li cal un període de repòs en ampolla per arrodonir-lo per al seu consum.

PASSOROSSO, 2013
Passopisciaro

IGP Terre Siciliane
Varietat: Nerello Mascalese
Regió: Sicilia

“regió amb una gran diversitat de microclimes que produeix una quantitat de diferents vins per al mercat mundial des dels joves i afruitats de consum ràpid fins a vins potents, tànics i complexos, amb caràcter, de terroir, singulars i únics. Dues varietats dominen el territori de vinya: el Catarratto bianco i el Nero d’Avola. Però altres com la Grecanico i el Grillo, com a varietats blanques, i el Nerello Mascalese com a varietat negra comencen a despuntar i a oferir vins plens d’interès.”

Color: Robí pàl·lid, de capa molt baixa

Nas: Bona intensitat. Aromes a fruita vermella madura (grosella, cirera de bosc…), notes florals (violetes) i alguna emprenta herbàcia. Deixa entreveure notes clàssiques d’evolució de tocs animals. Molt interessant en nas.

Boca: Equilibrat. Fruita en boca, un punt cítric (mandarines…). Notes terrosses, ensofrades. Estructurat en boca, taní polit i integrat. Torrats subtils tot i la criança durant 18 mesos en barriques de roure. Rodó.

CASTELFIORE, 2013
Collis Riondo

Amarone della Vallpolicella DOGC
Varietats: Corvina, Corvinone, Rondanella
Regió: Vèneto

“regió vitícola més variada on s’elaboren nombrosos estils de vi. Les tres DOC més conegudes en el món són: Soave, Bardolino i Valpolicella, aquesta darrera aglutina diferents perfils de vi fets amb diferents varietats com: la Corvina, la Rondinella i la Molinara. El Valpolicella sol donar vins més lleugers, saborosos, de color robí, fruitosos per beure’ls joves. Altres elaboradors recorren al mètode del ripasso: trasbalsar el vi després de la fermentació per deixar-lo reposar sobre les lies del recioto de l’any anterior. El recioto és el raïm seleccionat que se seca a l’aire entre el període de verema i gener. Per tant, els vins de ripasso són carnosos i foscos, de color cirera profund, aromes intensos, gustos a guinda i amb potencial de guarda.”

Color: cirera picota amb ribets granatosos

Nas: Intens. Aromes a fruita negra i vermella molt madura, licorada (cireres, cassís). Notes balsàmiques dolces com la regalèssia i tocs especiats (nou moscada i canyella). Notes subtils i integrats a criança (làctics, torrats…). Fruita seca (pansa, pruna…). Molt atractiu.

Boca: Equilibri absolut entre l’acidesa, l’alcohol, taní polit i del tot integrat. Calidesa, cireres en licor, volum, molt de cos. Vi armònic, sedós i molt llaminer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *