Nova tanda d’incunables! – 30 d’octubre

I per fi el nou tast d’incunables esperat! El José Jiménez ens va posar la mel a la boca i ens va dibuixar el somriure i les ganes de què passés la setmana ràpida per poder gaudir de les perles que té amagades a casa seva. Cal agrair-li el gest de voler compartir aquests incunables amb nosaltres, tastar uns vins que es troben, molts d’ells, fora de circulació i d’altres en mans de col·leccionistes disposats a pagar qualsevol preu. Els impitos estem contents que el José vulgui tastar-los amb el grup; la nostra valoració i la nostra estima pels vins de certes anyades dota el tast d’una significació especial i d’un cert misticisme. Moltes gràcies José!

 

Notes de tast preses pel grup durant els incunables amb la inestimable col·laboració del nostre poeta Joan Muñoz:

 

SIGLO, 1985 – Crianza
Bodegas Azpilicueta

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo, Graciano, Mazuelo

“tu color desnudo no presentó dudas al respecto, ya que inhalar tus aromas tan dulcemente rancios, recorría la provocación de repetirlo una y otra vez en un final de revolcones, como cual al margen de un río, envueltos de hierba fresca,nos llenaba de tierna armonía.”

Color: ambarí amb ribets de color caoba. S’aprecien terboleses

Nas: d’intensitat alta. Vi evolucionat amb aromes típiques d’aquest estat: fusta lacada (la volàtil un pèl pujada però no és desagradable). Aromes terciàries d’evolució, fruit de la criança i de la conservació en ampolla d’un vi d’aquesta anyada: espècies dolces com la nou moscada, balsàmic resultat de l’alcohol i l’envelliment en bóta. Notes de toffee, de garrofa, de pansa assecada al sol.

Boca: Sorprén la seva frescor! amb una acidesa equilibrada que encara li confereix certa vivacitat i alegria. El taní, ja un pèl decaigut, et recorda l’edat que té però encara hi és. Presenta en boca notes de vi ranci, de solera. Complexitat i grata sorpresa és el que ens ha mostrat aquesta ampolla del 1985, que essent un vi de gustos i preus populars (uns 3€) ens ha demostrat que la qualitat-preu no és una relació renyida i també hem pogut comprovar que haver-lo dotat d’una bona conservació (lloc, temperatura) s’ha pogut gaudir d’un vi complex i interessant.

Observacions: Actualment, és impossible trobar-lo al mercat, si més no és més fàcil aconseguir-lo a través d’algun col·leccionista.

MARQUÉS DE RISCAL, 1970
Herederos del Marqués de Riscal

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Viura

“ardía de pasión al ver tu piel curtida con heridas yodadas, y aunque el sudor de tu cuerpo desprendía tensión acumulada, nuestra mutua compañía hizo brotar aromas de las más variadas especias orientales,fragancias dulces y sensación  afrutada, en esos flagelos tan apasionantes como intermitentes, de inicios fogosos y descansos placenteros,inducidos por un placer más que refrescante.”

Color: iodat amb reflexos caobes

Nas amb bona intensitat. Malgrat el toc reductiu a col, que es dissipa immediatament al sacseig, seguidament esdevenen les aromes a fruita negra compotada. Vi evolucionat amb aromes típiques d’aquest estat: garrofa seca, espècies dolces tals com la cúrcuma, el clau d’olor…, identificatives de la seva criança i el seu envelliment en ampolla. Notes terrosses, a fruita pansificada (figues, prunes), a sucre caramelitzat, inclús a cautxú.

Boca: Es caracteritza per una bona acidesa senyal de què encara es viu. El taní, malgrat la seva anyada, continua essent punyent i rugós amb un toc vegetal que li resta interès. Es percep una certa mineralitat en boca que li dóna un efecte secant. La fruita madura es percep al paladar  amb un retrogust a coca-cola (zarzaparrilla).

Observacions: Actualment, aquest vi es pot trobar a la venda per 150€ al mercat del col·leccionista.

VIÑA TONDONIA, 1970, Gran Reserva
Bodegas R. López Heredia

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo, Graciano, Mazuelo

“me excité con tu mirada,y más fué cual razón tomada y me hizo deslumbrar, por los aromas de tu amor,pues de amor ya está bien dicho, la elegancia de tí observada sin cansarme de mirar, y de besar, tu intenso cítrico sabor, tus deliciosos caramelos toffe, tu té de la tarde y largos…y largos los ratos que me pasaría junto a tí.”

Color: ambarí amb ribet color or vell

Nas: força intens. Vi evolucionat, lleugerament oxidat, fruit de l’anyada, de la criança i de la seva conservació durant llarg temps. Aromes terciaris i de bouquet. Olors dolces a pralinés, caramels de toffee, a fruita vermella al kirsh, sobre un fons especiat a nou moscada, a pebre blanc. Olors a resclosit, a humitat, a tancat… relacionats amb el seu temps de clausura.

Boca: Sorprén la seva frescor cítrica, amb una acidesa ben marcada, senyal de vivacitat i de bon recorregut. Taní polit i integrat. Bon cos, ampulós. Gustos a caramel de toffee, de cafè, lleugerament de licor al seu pas per boca deixant en retrogust el punt licorós i balsàmic. Vi elegant, llarg, sorprenent, en definitiva.

Observacions: Actualment, aquest vi es pot trobar a la venda per 150€ al mercat del col·leccionista.

MONTE REAL, 1960 Reserva 
Bodegas Riojanas

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Garnacha, Malvasía riojana, Viura

“pero que viril diría yo,madre mia! pero si al verte,tu aspecto, tan poca cosa parecía! quien lo diría! haces honor cual nombra que “en el pote pequeño está la buena confitura”. Mantienes viva tu juventud, tan erecta,tan erguida,que se te nota tu buena vida y nos dejas asombrosos por compartir tu envidia,mutuo gesto de agradar,a tu largo periodo de vida,encerrado,ahora libre al disfrutar de tu rato con nosotros,y eso es mucho cautivar.”

Color: Caoba

Nas: Força intens. Vi evolucionat amb trets distintius del seu moment. Notes terciàries i de bouquet d’un vi que ja ha arribat al seu punt àlgid de vida: aromes a espècies dolces: nou moscada i comí. Olors balsàmiques intenses de regalèssia i també aromes de criança que esdevenen de la fusta, així com aromes que provenen de la conservació del vi durant tots aquests anys, tals com a toffee, cafè, a fruita negra pansificada (prunes, cirera) i licorada.

Boca: Manté una molt bona acidesa, tenint en compte l’anyada. Encara conserva el seu punt vibrant i també sorprén la seva frescor. Malgrat tenir el taní vegetal i secant, resultat d’una verema massa avançada, es deixa beure i no decau. En boca conserva el seu regust a fruita licorada amb trets balsàmics.

Observacions: Hem de pensar que estem parlant d’un vi d’aquella època, de consum i preus populars, i és tot un mèrit que hagi aguantat tots aquests anys, sempre amb una bona conservació, i ens hagi oferir una lliçó d’història vital.

BERBERANA 1950 Gran Reserva
Bodegas Berberana

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo,  Mazuelo, Garnacha

“y toma,y más, y sigue y sigue…que más te debo decir, si de vino has pasado a elixir,esto es…fragancia pura,reaccionan los puntos G,de deliciosa y dulce envergadura,con un sin fin de peculiares sabrosuras,curiosa picota que humedece tus morreos de ternura y aprietas,cuanto más,desenfrenada es la locura y toma,y más,y sigue y sigue…”

Color: caoba amb ribets ataronjats

Nas: de bona intensitat. Es percep un toc cítric, de pela de taronja que li aporta vivacitat a aquest vi ja evolucionat amb tocs de bóta vella i a aromes de ranci.

Boca: Per l’anyada del vi sorprén la seva frescor, amb una molt bona acidesa. El taní ja polit està integrat en l’estructura del vi. Records a fruita negra madura.

Observacions: Vi que es pot trobar per uns 70€ en el mercat del col·leccionista.

FELIPE RUÍZ, 1977
Bodegas Felipe Ruíz Torres

DOCa Rioja
Varietats: Tempranillo,  Mazuelo, Garnacha

“lo nuestro fue el rollo de una noche,aquí empieza y aquí se acaba.note feeling entre tu y yo y del cierto toqueteo surgio el morbo esmerado en el momento del café,con un ramo de flores y hojas secas de otoño nos impregnabamos de que lo sucedido no se iba a repetir para bien cabe decir,y seguido de un combinado,el alcohol pasó factura en tí, de amargos tu embriaguez.”

Color: caoba

Nas: Bona intensitat. Aromes oxidatius a copa parada que esdevenen de l’anyada, criança i conservació. Notes balsàmiques, especiades, fruites compotades licoroses (cireres kirsch, figues seques), torrats. Aromes terciàries i de bouquet.

Boca: en franca caiguda. Acidesa encara present que contraresta al sucre afegit. Alcohol en excès, molt càlid en boca. Pesant. Retrogust amargant.  Desequilibrat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *