Tarda de glòria – 18 d’abril

Tast fet per Òscar Muniente.

Avui ens reunim en el nostre espai habitual, al primer pis del restaurant Amaya, amb l’assistència d’un nombrós grup d’Impitoyables: l’Adolf, el Lluís, en Jordi, en Joan, el José Luís, la Montse, la Sandra i l’Òscar. L’Adolf ens fa de cicerone dels vins i ens ha promès una tarda de glòria… i només de pensar-hi ja m’agafa la salivera.

La tarda, com ara veureu, va ser ser memorable, centrada bàsicament -amb alguna intrusió per fer ballar el cap dels assistents- en els vins de Xerès. A banda del propi gaudi amb aquests fins, tan desconeguts per al gran públic com pels apassionats, els membres del grup vam estar “jugant” per tal d’identificar en cada cas de quina tipologia de vi es tractava. La diferència entre fino, manzanilla, amontillados, palo cortado i olorosos, tot i que a la teoria no sembla difícil, a la pràctica resulta, en molts casos, titànica, sobretot perquè aquestes categories no són sempre estanques i hi ha vins que se situen entre unes i altres.

Nem per feina:

dos cortados

Dos Cortados – Palo Cortado VOS Solera Especial
Bodega Williams & Humbert

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 20,5º

Color: Tonalitat ambarina profunda amb reflexos coures
Nas: Aromàticament molt fragant, amb notes evidents de laques, bóta vella envinada, torrats i fruita seca de closca, flor seca. Té un perfil aromàtic especialment ric i variat.
Boca: Vi clarament salí, que manté una frescor descomunal i que s’allarga moltíssim en boca, mostrant una sensació amargant un cop ens l’empasem.

Observacions: Sorprenent recorregut en boca, sobretot l’equilibri de tots els elements (acidesa, cos i estructura, amb sensació final). Es destaca la bona RCP d’aquest vi.
Preu: 29 €

Madeira Boal 2000 Single Harvest
Bodega Henriques & Henriques

DO: Vi de Madeira (Portugal)
Varietat: Boal 100%
Grau: 20º

Color: Caoba brillant, molt net i visualment impactant, amb reflexos daurats
Nas: Intens amb notes terciàries molt pronunciades, sobretot gra de cafè, xocolata negra, caramel cremat i avellana torrada
Boca: Sensació tàctil sorprenentment untuosa i delicada, amb un residual de sucre clarament perceptible però agradable, molt ben acompanyat d’una acidesa més que correcta i un taní fos

Observacions: El vi en qüestió té un contingut de 96 g/l de sucre, perceptible però gens pesat. L’alcohol, com a vi fortificat, es troba perfectament integrat.
Preu: 45 €

Fino Ynocente
Bodegas José Estévez

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 15 º

Color: Groc llimona de certa intensitat amb reflexos daurats
Nas: Exhuberant, amb notes florals i de boletus, també amb percepcions d’humitat, pinyons i ametlla crua
Boca: Amb gust a iode i sal en tot el seu recorregut en boca, pas untuós i sedós. Acidesa equilibrada en conjunt

Observacions: Es pot considerar com un dels finos millor fets del mercat, valent menys del que realment costa. Una petita joia fet amb raïm del pago Macharnudo Alto i que té una criança de 9 anys sota vel de flor.
Preu: 9,5 €

Amontillado El Tresillo 
Bodegas Emilio Hidalgo

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 17 º

Color: Ambarí de certa intensitat, amb reflexos coure pujat
Nas: Exhuberant i ric, amb notes de toffee, aromes d’algues i iodades, mels, balsàmics i tocs d’infusió d’herbes
Boca: Salinitat en estat pur amb acidesa sostinguda. Llarg en el seu post-gust i untuós en la seva evolució

Observacions: Ens trobem davant un vi de meditació que ens ofereix una riquesa aromàtica poc comuna, conjuntament amb una boca fantàstica i complexa que resulta de la combinació de la criança biològica i oxidativa (12 anys en total, amb un predomini de la criança biològica que es perllonga durant 8-9 anys). RCP insuperable i possibilitats de maridatge il·limitades.
Preu: 28 €

Oloroso Villapanés
Bodegas Emilio Hidalgo

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 20 º

Color: caoba amb reflexos marronosos
Nas: Molt expressiu a nivell aromàtic, amb presència de notes d’acetaldehid característica d’aquests vins. Vernissos, torrats, fusta de boix i moltes notes balsàmiques. Un espectacle aromàtic.
Boca: Contundent i estructurat. Manté una bona acidesa i el caràcter iodat propi de tota aquesta família de vins. Sensació càlida en boca molt present però gens desagradable i molta allargada. Aromes en boca de fruita confitada i fruits secs.

Preu: 30 €

Manzanilla Papirusa
Bodegas Lustau

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 15 º

Color: Groc llimona intens amb reflexos daurats
Nas: Aromes a fruita madura, cera d’abella, espart i codonyat
Boca: Recta, salina i molt directa, amb un toc amable

Observacions: En debat sobre aquest vi entre els assistents, ja que el nostre cicerona ens ha fet una jugada per tal de descol·locar-nos afegint un toc del vi anterior (l’Oloroso Villapanés) dins l’ampolla d’aquesta manzanilla per produir l’efecte anomenat “Pata de Gallina”. Tradicionalment s’anomenaven així alguns olorosos amb un punt de boca dolç, segons es deia tenia propietats nutritives.
Preu: 11 €

Palo Cortado Marqués de Rodil
Bodegas Emilio Hidalgo

DO: Jerez-Xerès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Varietat: Palomino Fino 100%
Grau: 18 º

Color: Ambarí intens amb reflexos coure
Nas: Perfumat i complex, amb notes balsàmiques, de cacau, garrofes, que en conjunt diríem que transmeten una sensació de certa maduresa
Boca: Salinitat i acidesa a parts iguals. Saborós, amb un retrogust final persistent de fruita seca de closcal. Un vi de meditació per assaborir lentament i un fantàstic punt i final del tast.

Preu: 38 €

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *